ATT VÄLJA RULLSKIDOR

Välkommen till portalen för alla rullskidåkare RULLSKIDOR.SE

Det kan vara svårt att välja rullskidor, speciellt om man är nybörjare. Det bästa sättet att välja är att läsa igenom tester, läs mer här. Ett annat smart tips är att kontakta en rullskidbutik, de har kunnighet och stort urval av rullskidor till skillnad från vanliga sportaffärer (som dock bara brukar ha ett fåtal olika modeller). En butik som är specialiserad på rullskidor kan plocka fram en utrustning som passar just dig. 

Det första som du bör tänka på är om du vill åka klassiskt eller skate/fristil. Skillnaden mellan de olika rullskidorna är främst bredden på hjulen, skateskidorna har smala hjul och saknar backspärr (som kan liknas med fästvalla) medan de klassiska rullskidorna har bredare hjul och har backspärrar. Backspärrarna gör så att du kan diagonala och köra stakning med frånskjut. Med skaterullskidorna kan du staka och köra skate (åka med skridskoteknik). Att köra skate med klassiska skidor rekommenderas inte eftersom hjulen blir snedslitna. Vill du köra båda teknikerna finns även fåtal alternativ, men vill du uppnå skidkänslan så är rullskidor bästa alternativet. 

Många tillverkare har olika rullmotstånd på hjulen. Är man nybörjare bör man välja rullskidor med normalt rullmotstånd. Skalan är indelat enligt följande: 
1 Lättrullande tävlingshjul 
2 Hjul med normalrull 
3 Tröga hjul 
4 Extra tröga hjul 

Värt att tänka på när man väljer rullskidor är stabilitet och vibrationsdämpning. Du måste känna dig trygg på skidorna, så stabiliteten och kontrollen är viktig. Du bör om möjligt få prova och jämföra på dåligt underlag. Du kommer att tillbringa många mil på dina rullskidor och vibrerar de då för mycket så blir åkningen onödigt påfrestande för fötter och vader. 

Fråga dig även vad ditt mål med rullskidåkningen är och vilken terräng du kommer att åka i. Ska du träna inför vasaloppet? Är du ute efter en skonsam träningsmetod? Vill du köra "offroad" på grusvägar? Kommer du att köra där det finns nedförsbackar och vara i behov av bromsar?

Film om olika rullskidtyper, lånad från Rullskidcenter.se